Dresden. Kunstreise

Ved hoffet i Sachsen hadde kunsten alltid stått høyt, men det var under August den sterke på begynnelsen av 1700-tallet at Dresden fikk ry på seg som en kunstmetropol av rang. Et varemerke byen har beholdt.
 
Men Sachsen skjuler flere skatter enn de statlige kunstsamlingene i Dresden. Denne turen inneholder utflukter til to av dem. I Dom St. Marien i Freiberg avløser det ene stilhistoriske høydepunktet det andre. Her får vi også høre et av Europas mest kostbare instrumenter, Silbermann-orgelet fra 1714. Til Löbau blir det funkis-utflukt og omvisning i et av modernismens store ikoner, villaen Haus Schminke. Arkitekten tenkte på alt – noe som fascinerer hver gang.
 
I Dresden blir det besøk både i Alte Meister og Neue Meister. I sistnevnte museum finner vi kjent tysk og europeisk kunst fra romantikken til vår tid. Også verker av J.C.Dahl. Nordmannen som bodde i Dresden i en mannsalder og sto som fadder for romantikken i norsk malerkunst. I Dresden var han på med å prege en hel generasjon europeiske kunstnere.
 
I «Galerie Alte Meister» befinner blant annet Raffaels Sixtinske madonna seg. Men kunstverk av Dürer, Holbein, Rubens, Rembrandt, Vermeer, Van Eyck, Tizian, Cranach m.fl. gjør «høydepunkt» til et relativt begrep.