Oder, Neisse, spree. berlin

Med Oder/Neisse-linjen ble Tysklands grenser etter 2. verdenskrig forskjøvet vestover. Og etter fulgte Polen. På denne turen kjører vi fra Berlin til Frankfurt an der Oder og derfra følger vi Oder og Neisse ned til Görlitz og Zittau og treriksrøysa mot Tsjekkia. Ikke langt unna er kilden til Spree, elven som er geografisk ledesnor tilbake mot Berlin.

Det meste av turen foregår i landsdelen Lausitz. Underveis blir vi kjent med den sosialistiske „mønsterbyen“ Eisenhüttenstadt, besøker DDR-museet „Utopi og hverdag“ og vandrer gjennom i en flott park i sin tid anlagt av Tysklands mest eksentriske fyrste.

 
Görlitz er mirukuløst godt bevart, og her har vi hotell i et av de gamle patriserhusene. Fra Zittau blir det utflukt med museumsjernbane til ruinene av røverridderborgen Oybín, og i Bautzen, „tårnenes by“, blir vi blant annet kjent med historien og tradisjonene til den etniske minoriteten sorberne.
 
Nord for Bautzen går turen gjennom Lausitzer Neuseenland, Europas største sammenhengende landskap av kunstige sjøer, anlagt i tidligere dagbrudd for brunkull. Nå forvandles landskapet i tur og orden til et attraktivt rekreasjonsområde.
 
I Berlin blir det båttur på Spree og besøk i Reichstag, riksdagsbygningen, med flott utsikt over byen fra kuppelen.