Sachsen og Norge - historiske forbindelser
Få områder i Europa har påvirket norsk historie mer de siste fem hundre årene enn Sachsen i Tyskland. Det være seg innenfor kunst og kultur eller teknologi og utdanning: Martin Luther og andre nytenkere, bergmennene eller utdanningsinstitusjonene i Dresden, Leipzig og Freiberg – fra Sachsen kom lenge de viktigste impulsene. Og hit reiste mange nordmenn.
Reformasjonen var vel den mest vidtrekkende eksportslageren fra Sachsen og nådde Norge via Danmark. For hoffet i København og hoffet i Sachsen hadde tette bånd. Disse båndene bidro også til å få tyske bergmenn til Norge. Freiberg og regionen rundt er tett forbundet med norsk bergverkshistorie og Dresden er kjent for sine kunst- og kulturskatter og sitt storslåtte gjenoppbygde sentrum.
J.C. Dahl var professor ved kunstakademiet i Dresden i en mannsalder og han var en drivkraft i norsk kulturminnevern. Dahl reddet flere norske stavkirker fra å ødelegges – og en av dem fikk han bygget opp igjen, ikke i Sachsen, men i nabolandskapet Schlesien, i dagens Polen. Dit reiser vi også.
I flere år bodde også Henrik Ibsen i Dresden. I musikkbyen Leipzig studerte Edvard Grieg og her hadde den moderne værvarslingens far, Vilhelm Bjerknes, sitt gjennombrudd. Leipzig er også kjent som bok- og messeby, og var stedet der protestbevegesen i Øst-Tyskland startet i 1989, prosessen som endte med Berlin-murens fall.
Med på turen er også mirakuløst godt bevarte Görlitz, byen helt på grensen mellom Tyskland og Polen. Her er det hotellbase i to netter. Det er to netter i Dresden, én i Freiberg og den siste i Wörlitz, rett ved det flotte parkanlegget som står på verdensarvlisten. Også det barokke slotts- og parkanlegget Pillnitz i utkanten av Dresden er med på programmet.
«Takk for en flott tur i vårlige Sachsen! Fantastisk å gli gjennom landskap med lysegrønne trær og vårblomster, akkompagnert med dine inspirerende foredrag og morsomme anekdoter».
Unni, Kongsberg